Logo Cultuur Historisch Mueum Oene
Krans- en bloemenlegging

De krans- en bloemenlegging

Op 22 maart 2025 was het precies 80 jaar geleden dat Oene werd gebombardeerd. Bij dit bombardement vielen 15 dodelijke slachtoffers en raakten veel mensen (zwaar) gewond.

Op indrukwekkende wijze werd deze tragische gebeurtenis herdacht in het hart van het dorp, bij de muziekkoepel. Het bestuur van het Cultuur Historisch Museum Oene vond deze locatie passender dan het monument bij de begraafplaats aan de Eperweg, omdat de muziekkoepel dichter bij de plekken ligt waar de bommen destijds gevallen zijn.

Nabestaanden kregen de gelegenheid om herinneringen te delen aan hun omgekomen familieleden. In vaak emotionele verhalen brachten zij de slachtoffers weer tot leven voor de aanwezigen.

Kort voordat de bommen 80 jaar geleden vielen, klonk de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte van 16.48 tot 16.50 uur. Aansluitend speelde muziekvereniging Vriendschap twee coupletten van het Wilhelmus, waarna bloemen werden gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

In het Kulturhus in Oene is een tentoonstelling ingericht over deze tragische gebeurtenis. De expositie is tot eind augustus 2025 op elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

De dodelijke slachtoffers van de 80 scherfbommen zijn:

Wim Booneman

Willem Booneman

Willem was 14 jaar en kwam die dag net thuis uit de ambachtsschool te Epe. Hij hing zijn jas in de gang aan de kapstok en werd daar geraakt door een bomscherf. Willem stierf in de gang.

Hout-Dirk-in-t-en-gezin

Dirk in 't Hout en zijn gezin

Dirk in 't Hout was 47 jaar. Hij kwam op de fiets uit Amsterdam naar Oene toe om eten voor zijn kinderen te gaan vragen aan de boeren in Oene en omgeving. Er heerste namelijk grote hongersnood in het westen van Nederland.

Hij werd op de Dorpsstraat in Oene dodelijk getroffen door een bomscherf.

Johan Nijenhuis

Johan Nijenhuis

Johan was 46 jaar. Hij was aan het ploegen op het land en raakte zwaargewond aan zijn been. Hij werd nog naar zijn huis gebracht, maar door veel bloedverlies overleed hij daar.

Antonetta Osterloh

Antonetta Osterloh

Zij was 23 jaar en een evacué uit Arnhem. Van de Duitsers moesten vele inwoners vertrekken zodat de Duitsers de stad beter konden verdedigen.

Antonetta stond buiten bij de kapperszaak te wachten op haar vriend, die binnen zat bij de kapper. Zij werd zwaargewond en met een koets en vervolgens met een Rode Kruisauto naar het ziekenhuis in Apeldoorn gebracht. De volgende morgen is zij daar overleden.

Jan Willem Scholten

Jan Willem Scholten en zijn kinderen Hendrik en Maria

Jan Willem was 33 jaar oud. Hij was buiten aan het werk en raakte zwaargewond. In het ziekenhuis in Apeldoorn is hij de volgende dag overleden.

Hendrik had de leeftijd van 6 jaar. Hij was buiten aan het spelen en was op slag dood.

Maria was een peuter van 3 jaar oud. Zij was buiten aan het spelen. Zwaargewond werd ze naar het grasveld bij het doktershuis gebracht en daar overleed ze.

Moeder Scholten verloor door deze droevige gebeurtenis haar man, haar zoontje en dochterje.

Er is helaas geen foto van haar gevonden.

Annigje de Roode
Er is helaas geen foto van haar gevonden.

Annigje was 6 jaar oud en kwam uit Vlaardingen. Zij was als pleegkind in huis bij de familie Bosman, Horthoekerweg in Oene.
Annigje was buiten aan het spelen en werd dodelijk getroffen.

Haar pleegmoeder verloor een been bij dit bombardement.

De broers: Dirkjan, Lubertus en Berend Jan Sterken

v.l.n.r. de broers: Dirkjan, Lubertus en Berend Jan Sterken

Uit 1 gezin kwamen 3 broers om bij dit bombardement.

Broer Dirkjan, 23 jaar oud, was kappersknecht bij kapper Vierwinden aan de Horthoekerweg te Oene. Hij raakte zwaargewond in de kapperszaak en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Apeldoorn. Daar is hij uiteindelijk op 6 april 1945 overleden.

Broer Lubertus was 31 jaar oud. Hij was samen met zijn broer Berend Jan aan het ploegen op de akker waar nu de voetbalvelden van VV Oene zijn. Hij was op slag dood.
De 2 paarden van de broers kwamen ook om het leven.

Berend Jan had de leeftijd van 32 jaar. Hij was die dag samen met zijn broer Lubertus aan het ploegen op een akker waar nu de voetbalvelden van VV Oene zijn. Hij werd door bomscherven gedood.

Teuni Tenkink

Moeder Tenkink met zoontje Teunis Gerrit

Teuni werd slechts 2 jaar oud. Hij was het zoontje van schoenmaker Tenkink. Die bewuste dag zat Teuni in de zandbak te spelen tussen de muziektent en de werkplaats van zijn vader. Hij werd getroffen door bomscherven en was zodanig gewond dat hij overleed.

Kapper Jaap Vierwinden

Jacob Steven Vierwinden

Jacob was 30 jaar oud en was kapper in Oene Horthoekerweg 10 te Oene. Hij was tijdens het bombardement in zijn tuintje achter het huis aan het werk en werd dodelijk getroffen door bomscherven. Zijn dochtertje Gerti, die bij hem was, werd getroffen door een bomscherf in haar bovenbeen. Zij moest haar beentje missen, maar overleefde het bombardement wel.

Bijbel voor-restauratie

Gerrit Jan de Wilde

Gerrit Jan had de leeftijd van 53 jaar en woonde in Vaassen. Hij was die dag op bezoek bij zijn zoon Jan de Wilde, Dorpsstraat 35, te Oene. Samen met zijn zoon Jan liep hij buiten op de weg. Toen de bommen werden geworpen riep zoon Jan: “Pa, ga liggen”. Het was al te laat. De bomscherven kwamen in zijn borst terecht, hij viel achterover en was op slag dood.

Sitemap © 2015 - 2025 Cultuur Historisch Museum Oene. Alle rechten voorbehouden.