Foto’s van de bevrijding van Oene

Een zeer unieke vondst van foto’s van de bevrijding van Oene.
In maart 2020 kwamen er foto’s boven water van de bevrijding van Oene. Dit is wel een zeer unieke vondst! Tijdens het opruimen van het huis van de familie Piet Berkhoff in Oene kwamen oude fotoalbums voor de dag. In één van die albums zaten foto’s van de bevrijding van Oene op 17 april 1945. Tot die tijd was er geen beeldmateriaal bekend van die gebeurtenis.
Deze foto’s zijn genomen door Henny Zonnenberg uit Oene, de latere echtgenote van Oenenaar Piet Berkhoff.

ondergrondse

 

feest bij de kerk

De bevrijding van Oene op 17 april 1945 werd massaal gevierd. De torenklok van Oene begon te luiden. Er werd een rondje om de kerk gelopen met de muziek voorop.
Bakker Aalberts uit Oene citeerde: ”lk kreeg een telefoontje van de ondergrondse of ik de muzikanten van de muziekvereniging "Vriendschap" wou optrommelen. Twaalf kreeg ik er bij elkaar. Daar bij de kerk in het centrum van Oene werd bij herhaling het Wilhelmus gespeeld en meegezongen door een enthousiaste menigte Oenenaren. Maar bij alle vreugde die er alom was, waren ook veel Oenenaren in rouw gedompeld". Oene was op 22 maart 1945 gebombardeerd waarbij vijftien personen het leven hebben gelaten.

 

Fam. Berkhoff met de Nederlandse vlag!

Op een foto van 19 april 1945 staan Henny Zonnenberg en Piet Berkhoff voor de Nederlandse vlag.
Het was verboden om in de Tweede Wereldoorlog deze vlag in je bezit te hebben. Blijkbaar had de familie Berkhoff toch nog ergens een vlag goed verstopt gehad. De foto’s en het fototoestel waarmee de foto’s zijn gemaakt door Henny Zonnenberg uit Oene, zijn door de familie Berkhoff geschonken aan het Cultuur Historisch Museum Oene, waar wij hen zeer dankbaar voor zijn.

Het was de bedoeling om deze foto’s op 11 april 2020 door wethouder Aalbers te laten onthullen, maar door coronamaatregelen ging dit niet door.
Wij hadden de foto’s ook graag vanaf zaterdag 10 april 2021 in het museum willen laten zien, maar ook dat moest afgelast worden.

Het bestuur van het Cultureel Historisch Museum Oene is de mening toegedaan dat de foto’s niet langer geheim gehouden moesten worden. Daarvoor zijn ze te uniek!