Monumentale sluis met valschut aan de Vloeddijk en is in 1989 in oorspronkelijke staat gerestaureerd

Expositie en lezingen over 'Natte voeten, droge voeten', waterbeheer in en om Oene.

Directe aanleiding voor het thema is een stembus van de Dorpspolder Oene, die we als museum mochten ontvangen. Deze polder vervulde destijds een belangrijke ril in het lokale waterbeheer: onderhoud van sloten, wegen, weteringen, schouwplicht enz. Eind zestiger jaren werd deze dorpspolder overgenomen door het Polderdistrict Veluwe (na meerdere fusies nu Waterschap Veluwe en Veluwe).

De expositie wordt geopend op 6 april, gevolgd door een lezing over 'Oene, een schiereiland in de Veluwse polder' door historicus Evert de Jonge.
Als er eeuwen geleden geen weteringen waren gegraven en geen dijken waren aangelegd dan zouden vele inwoners van Oene en omgeving natte voeten hebben.
Oene ligt midden in deze polder, maar ligt eigenlijk hoger dan het overige gebied in de IJsselvallei, vandaar dat Evert de Jonge, mede-auteur van het boek ‘Veluws water, tien eeuwen waterbeheer op de Veluwe’, spreekt van een schiereiland in de Veluwse polder. Hij zal zijn lezing toelichten hoe het zit met de waterafvoer in de IJsselvallei, het graven van weteringen en de onderlinge strijd tussen de in de polder en de daarbuiten gelegen gebieden over de waterafvoer.
De lezing wordt verzorgd met beeldmateriaal.

U bent allen van harte uitgenodigd om deze lezing bij te komen wonen.
Inloop is van 9.30 uur en de lezing begint om 10.00 uur.
U wordt ontvangen met koffie / thee met iets lekkers erbij.
De toegang is vrij en er is volop gratis parkeergelegenheid.

De tweede lezing is op 16 mei over 'Natuur en ontwikkelingen in het IJsseldal' door Albert Corporaal, gepensioneerd ecoloog.

De expositie is mogelijk gemaakt dankzij subsidie van Waterschap Vallei en Veluwe.