
De krans- en bloemenlegging
Op 22 maart 2025 was het precies 80 jaar geleden dat Oene werd gebombardeerd. Bij dit bombardement vielen 15 dodelijke slachtoffers en raakten veel mensen (zwaar) gewond.
Op indrukwekkende wijze werd deze tragische gebeurtenis herdacht in het hart van het dorp, bij de muziekkoepel. Het bestuur van het Cultuur Historisch Museum Oene vond deze locatie passender dan het monument bij de begraafplaats aan de Eperweg, omdat de muziekkoepel dichter bij de plekken ligt waar de bommen destijds gevallen zijn.
Nabestaanden kregen de gelegenheid om herinneringen te delen aan hun omgekomen familieleden. In vaak emotionele verhalen brachten zij de slachtoffers weer tot leven voor de aanwezigen.
Kort voordat de bommen 80 jaar geleden vielen, klonk de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte van 16.48 tot 16.50 uur. Aansluitend speelde muziekvereniging Vriendschap twee coupletten van het Wilhelmus, waarna bloemen werden gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
In het Kulturhus in Oene is een tentoonstelling ingericht over deze tragische gebeurtenis. De expositie is tot eind augustus 2025 op elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.
De dodelijke slachtoffers van de 80 scherfbommen zijn:

Willem Booneman
Willem was 14 jaar en kwam die dag net thuis uit de ambachtsschool te Epe. Hij hing zijn jas in de gang aan de kapstok en werd daar geraakt door een bomscherf. Willem stierf in de gang.

Dirk in 't Hout en zijn gezin
Dirk in 't Hout was 47 jaar. Hij kwam op de fiets uit Amsterdam naar Oene toe om eten voor zijn kinderen te gaan vragen aan de boeren in Oene en omgeving. Er heerste namelijk grote hongersnood in het westen van Nederland.
Hij werd op de Dorpsstraat in Oene dodelijk getroffen door een bomscherf.

Johan Nijenhuis
Johan was 46 jaar. Hij was aan het ploegen op het land en raakte zwaargewond aan zijn been. Hij werd nog naar zijn huis gebracht, maar door veel bloedverlies overleed hij daar.

Antonetta Osterloh
Zij was 23 jaar en een evacué uit Arnhem. Van de Duitsers moesten vele inwoners vertrekken zodat de Duitsers de stad beter konden verdedigen.
Antonetta stond buiten bij de kapperszaak te wachten op haar vriend, die binnen zat bij de kapper. Zij werd zwaargewond en met een koets en vervolgens met een Rode Kruisauto naar het ziekenhuis in Apeldoorn gebracht. De volgende morgen is zij daar overleden.

Jan Willem Scholten en zijn kinderen Hendrik en Maria
Jan Willem was 33 jaar oud. Hij was buiten aan het werk en raakte zwaargewond. In het ziekenhuis in Apeldoorn is hij de volgende dag overleden.
Hendrik had de leeftijd van 6 jaar. Hij was buiten aan het spelen en was op slag dood.
Maria was een peuter van 3 jaar oud. Zij was buiten aan het spelen. Zwaargewond werd ze naar het grasveld bij het doktershuis gebracht en daar overleed ze.
Moeder Scholten verloor door deze droevige gebeurtenis haar man, haar zoontje en dochterje.
Annigje de Roode
Er is helaas geen foto van haar gevonden.
Annigje was 6 jaar oud en kwam uit Vlaardingen. Zij was als pleegkind in huis bij de familie Bosman, Horthoekerweg in Oene.
Annigje was buiten aan het spelen en werd dodelijk getroffen.
Haar pleegmoeder verloor een been bij dit bombardement.

v.l.n.r. de broers: Dirkjan, Lubertus en Berend Jan Sterken
Uit 1 gezin kwamen 3 broers om bij dit bombardement.
Broer Dirkjan, 23 jaar oud, was kappersknecht bij kapper Vierwinden aan de Horthoekerweg te Oene. Hij raakte zwaargewond in de kapperszaak en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Apeldoorn. Daar is hij uiteindelijk op 6 april 1945 overleden.
Broer Lubertus was 31 jaar oud. Hij was samen met zijn broer Berend Jan aan het ploegen op de akker waar nu de voetbalvelden van VV Oene zijn. Hij was op slag dood.
De 2 paarden van de broers kwamen ook om het leven.
Berend Jan had de leeftijd van 32 jaar. Hij was die dag samen met zijn broer Lubertus aan het ploegen op een akker waar nu de voetbalvelden van VV Oene zijn. Hij werd door bomscherven gedood.

Moeder Tenkink met zoontje Teunis Gerrit
Teuni werd slechts 2 jaar oud. Hij was het zoontje van schoenmaker Tenkink. Die bewuste dag zat Teuni in de zandbak te spelen tussen de muziektent en de werkplaats van zijn vader. Hij werd getroffen door bomscherven en was zodanig gewond dat hij overleed.

Jacob Steven Vierwinden
Jacob was 30 jaar oud en was kapper in Oene Horthoekerweg 10 te Oene. Hij was tijdens het bombardement in zijn tuintje achter het huis aan het werk en werd dodelijk getroffen door bomscherven. Zijn dochtertje Gerti, die bij hem was, werd getroffen door een bomscherf in haar bovenbeen. Zij moest haar beentje missen, maar overleefde het bombardement wel.

Gerrit Jan de Wilde
Gerrit Jan had de leeftijd van 53 jaar en woonde in Vaassen. Hij was die dag op bezoek bij zijn zoon Jan de Wilde, Dorpsstraat 35, te Oene. Samen met zijn zoon Jan liep hij buiten op de weg. Toen de bommen werden geworpen riep zoon Jan: “Pa, ga liggen”. Het was al te laat. De bomscherven kwamen in zijn borst terecht, hij viel achterover en was op slag dood.

Op vrijdag 26 april 2024 werden twee vrijwilligers van het Cultuur Historisch Museum Oene verrast met een Koninklijke Onderscheiding
Gerhard Wijnbergen is sinds de oprichting in 2015 van Stichting Cultuur Historisch Museum Oene al penningmeester en secretaris van deze stichting. Deze dubbele functie vervult hij met verve. Hij heeft er mede zorg voor gedragen dat de Stichting zijn vorm kreeg zoals zij die nu heeft. Veel papierwerk ligt hieraan ten grondslag. Ook het binnenhalen van geld, subsidies en donateurs behoort tot zijn taken. Mede door zijn inzet is onze stichting een bloeiende onderneming geworden. Elk jaar weer een jaaroverzicht maken en een sluitende begroting verzorgen kun je met gerust hart aan hem overlaten. Per 1 januari 2023 zijn we verhuisd van Houtweg 40 naar het Kulturhus in Oene, wat heel wat voeten in de aarde had. Alle officiële connecties zijn door hem hierover ingelicht, wat een hele klus was. Ook op de nieuwe locatie neemt de heer Wijnbergen weer zijn verantwoordelijkheid door elke week één middag een museumdienst te verzorgen. Daarnaast vervult hij nog vele nevendiensten voor het museum.
Reina Wijnbergen-de Wit is sinds de oprichting in 2015 van Stichting Cultuur Historisch Museum Oene al onze webmaster. Zij heeft de website voor ons ontworpen en houdt deze ook nauwgezet bij. Niets is haar te veel en zij denkt ook mee over hoe we ons het beste kunnen presenteren. Het museum heeft ook een audiotour die door haar is opgezet. Zij is erg vooruitstrevend en uitstekend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Als museum profiteren wij daar enorm van. Je kunt altijd bij haar aankloppen. Het museum verzorgt elk jaar een nieuwe expositie en Reina maakt al trouw alle jaren een nieuw ontwerp voor de wikkelfolder. Per 1 januari 2023 zijn we verhuisd van Houtweg 40 naar het Kulturhus, Dorpsstraat 16a in Oene. De nieuwe locatie diende ook weer aangepast te worden op de website, ook dit heeft zij weer keurig verzorgd. Daarnaast vervult zij nog vele nevendiensten voor het museum, mede doordat haar man zitting heeft in het bestuur van het museum. Kortom, zonder haar had het museum zich zeker niet zo goed geprofileerd als nu het geval is.

Bijbel voor de reastauratie

De Bijbelna de restauratie
Natuurlijk zijn ook dit jaar tijdens de OP PAD in OENE dagen, op dinsdag 25 juli en 1 augustus, de boekbinders van De Kopper Epe/Vaassen weer aanwezig in het Cultuur Historisch Museum, nu op de nieuwe locatie in het Kulturhus Oene, Dorpsstraat 16a.
Deze amateur boekbinders demonstreren hier zowel het inbinden van tijdschriften als het restaureren van oude boeken. Dus bent u in het bezit van een (oude) bijbel of ander boekwerk waaraan de jaren niet ongemerkt zijn voorbijgegaan, dan is dit dé gelegenheid om ze weer in ere te laten herstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met of en hoe ze weer gebruikt gaan worden: het alleen ‘pronken’ met een oude (familie)bijbel, of het daadwerkelijk frequent gebruik ervan.
Ook uw verzameling waardevolle tijdschriften wordt na het inbinden gemakkelijk toegankelijk én blijft compleet. De kosten vallen eigenlijk altijd erg mee omdat men slechts de materiaalkosten in rekening brengt. De boekbinders komen normaliter wekelijks bijeen van 9.00 tot 12.00 uur in het clubhuis van de handbalvereniging C.V.O aan de Zichtstede 18, in Vaassen. Momenteel is er weer plaats voor enkele (beginnende) boekbinders. Onder leiding van een coach worden beginnende binders ingewijd in de kunst van het binden van boeken en na enige verkregen vaardigheid, ook in het repareren van kapot gelezen boeken.
Komt gerust eens langs op dinsdagochtend voor nadere informatie en om sfeer te proeven. Het huidige ledenbestand is afkomstig uit nagenoeg de gehele Noord-Veluwe.

Henk en Wim Stokkink

Echtpaar Hans en Grietje Stokkink
Broken Wings, opgericht in 1997, beijvert zich ervoor om hen, die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid, te eren en de komende generaties te blijven herinneren aan de offers die zij brachten. Echtpaar Hans en Griet Stokkink, Ooster Oenerweg 15 te Oene, is door de Stichting Broken Wings op 15 april 2023 postuum geëerd voor hun heldhaftig optreden in de Tweede Wereldoorlog door tegelijkertijd een Duitse deserteur en een onderduiker in huis te nemen. De zonen Henk en Hans Stokkink, met in gedachten ook hun zus Johanna, hebben de insigne en oorkonde in ontvangst mogen nemen.
De Duitse deserteur Johann (Hanz) Einhell is door de familie Stokkink in november 1944 opgenomen en verborgen. Einhell was wanhopig toen hij aanklopte bij de boerderij aan de Ooster Oenerweg 15. Hij gaf zijn geweer aan Hans Stokkink en zei: "Schiet mij maar dood en begraaf me in de tuin onder de hooimijt, na de oorlog komen ze me wel ophalen!". De soldaat gaf zijn thuisadres in Duitsland om een bericht van overlijden te kunnen sturen. Stokkink pakte het geweer aan en nam de verwarde jonge militair mee naar binnen.
Hanz Einhell vertelt dat hij er met twee kameraden van door is gegaan en dat die zijn verdronken toen hun bootje op de IJssel omsloeg. Maar Hans Stokkink had ook nog een andere 'gast'. Op de boerderij zat onderduiker/verzetsman Wim Mazier die actief was in Het Verscholen Dorp en bekend staat als pilotenhelper. Mazier vond het goed. "Ook een vijand in nood moet je helpen, maar bedenk wel dat als ze hem ontdekken er van jullie en de boerderij geen spaan heel blijft". Zo komen een Duitse deserteur en een Nederlandse verzetsman samen te 'logeren' bij de hulpvaardige Stokkinks.

Mevr. Kloosterboer
Maandag 15 november 2021 heeft een bestuurslid van het Cultuur Historisch Museum Oene een lezing gegeven bij de dagopvang Keizershof te Oene. Zij was zelf gekleed in klederdracht en had diverse voorwerpen uit vervlogen tijden meegenomen.
De bezoekers waren verrast en er kwamen veel verhalen over vroeger los. Zo heeft mevrouw Kloosterboer na 80 jaar weer eens met een griffel op een lei geschreven. Geweldig vond ze dat.
Samen hebben we een gezellige morgen gehad.

Voor de reparatie


Na de reparatie
Een mutsenherstelster heeft deze plooimuts prachtig hersteld. De plooimuts werd in delen geschonken aan het museum en de mutsenherstelster heeft er weer één mooi geheel van gemaakt.
Deze knipmuts heet plooimuts omdat aan de achterkant vele plooien zijn verwerkt. De muts komt uit de familie Scholten uit Oene, die vroeger een kruidenierswinkel hadden op de hoek Dorpsstraat en Het Duivenslag, waar nu kapsalon Twins is.
U ziet een foto hoe de muts geschonken is en twee foto's hoe het geworden is na herstel.
Het museum ontving een mail...
Beste Dikkie,
Vorig jaar hebben wij met elkaar samengewerkt in het kader van de IJsselkaravaan, waarbij we een online expositie voor en door inwoners van Oene maakten.
In het document dat ik je nu stuur, staan alle inzendingen bij elkaar plus onze eigen observaties als verkenners van buitenaf. We stellen dit graag beschikbaar aan het museum en aan iedereen in en om Oene die zich betrokken voelt bij het landschap.
Vanzelfsprekend vinden wij het leuk om jullie eventuele reacties te horen!
Hartelijke dank voor de samenwerking en veel succes met de komende exposities in het museum!
Hartelijke groet,
Heidi Linck,
verkenner voor de IJsselkaravaan.

Voor de reparatie

Na de reparatie
Een mutsenherstelster heeft deze knipmuts fraai hersteld.
Deze muts, ook wel cornetmuts genoemd, komt uit de familie van Mevr. Dalhuisen-van der Snel uit Oene.
De muts heet knipmuts omdat men door middel van knijpertjes de voorstrook in fijne plooitjes kneep.
U ziet een foto voor de reparatie en een foto erna.

Ria Koert opent de audiotour


Dikkie Huiskamp en Wim Junte bij Dirk Anton Dalhuisen voor het opnemen van de geluidsbestanden
PERSBERICHT
❝Als u niet naar het museum kunt, komt het museum wel naar u!
Ook de deuren van het Cultureel Historisch Museum Oene zijn nog steeds gesloten door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Achter de schermen zijn we echter wel heel actief bezig geweest om u toch te kunnen laten zien welke exposities in het museum eigenlijk momenteel tentoongesteld zouden worden. In samenwerking met diverse personen is daarom een audiotour gemaakt. Dit is een tour die u digitaal meeneemt op uw computer, laptop, tablet of mobiele telefoon naar verschillende items uit de exposities.
U gaat naar de website van het museum: www.museumoene.nl/audiotours dan kunt u een keuze maken uit 6 audiotours, waarna u doorgeleid wordt naar de website van izi.TRAVEL. Druk op de knop ‘Speel audiotour af’ en u kunt luisteren, meelezen en foto’s kijken.
Op woensdag 19 mei 2021 is door bestuurslid en gastvrouw Ria Koert de audiotour geopend. Als het museum weer opengaat, dan wil zij u ter plaatse graag verder informeren om met uw mobiele telefoon ook in het museum de audiotour te kunnen bekijken en beluisteren.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het museum een toezegging gedaan voor een bijdrage uit het Oene Fonds en het Themafonds Erfgoedvrijwilligers voor het ontwikkelen van de audiotour.
Medewerking aan de totstandkoming van deze audiotour is verleend door Dikkie Huiskamp, Ria Koert, Gerhard Wijnbergen, Wim Junte, Dirk Anton Dalhuisen, Reina Wijnbergen en verschillende Oenenaren die materiaal ter beschikking hebben gesteld.

Waterbeheer in en rondom Oene
De expositie in 2019 heette “Natte voeten, droge voeten”. Er werd weergegeven hoe Oene van een moerassig gebied een droog gebied werd. Door het graven van weteringen, beken en sloten werd Oene droog. De weteringen in Oene zijn rond 1450 – 1500 gegraven. Tot 2019 was niet met bordjes aangegeven hoe de weteringen heten.
Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft op verzoek van het Cultuur Historisch Museum Oene bordjes geplaatst bij alle weteringen in Oene. Zo weet je tenminste welke wetering je passeert.
Foto’s van de bevrijding van Oene
Een zeer unieke vondst van foto’s van de bevrijding van Oene.
In maart 2020 kwamen er foto’s boven water van de bevrijding van Oene. Dit is wel een zeer unieke vondst! Tijdens het opruimen van het huis van de familie Piet Berkhoff in Oene kwamen oude fotoalbums voor de dag. In één van die albums zaten foto’s van de bevrijding van Oene op 17 april 1945. Tot die tijd was er geen beeldmateriaal bekend van die gebeurtenis.
Deze foto’s zijn genomen door Henny Zonnenberg uit Oene, de latere echtgenote van Oenenaar Piet Berkhoff.
De bevrijding van Oene op 17 april 1945 werd massaal gevierd. De torenklok van Oene begon te luiden. Er werd een rondje om de kerk gelopen met de muziek voorop.
Bakker Aalberts uit Oene citeerde: ”lk kreeg een telefoontje van de ondergrondse of ik de muzikanten van de muziekvereniging "Vriendschap" wou optrommelen. Twaalf kreeg ik er bij elkaar. Daar bij de kerk in het centrum van Oene werd bij herhaling het Wilhelmus gespeeld en meegezongen door een enthousiaste menigte Oenenaren. Maar bij alle vreugde die er alom was, waren ook veel Oenenaren in rouw gedompeld". Oene was op 22 maart 1945 gebombardeerd waarbij vijftien personen het leven hebben gelaten.
Op een foto van 19 april 1945 staan Henny Zonnenberg en Piet Berkhoff voor de Nederlandse vlag.
Het was verboden om in de Tweede Wereldoorlog deze vlag in je bezit te hebben. Blijkbaar had de familie Berkhoff toch nog ergens een vlag goed verstopt gehad. De foto’s en het fototoestel waarmee de foto’s zijn gemaakt door Henny Zonnenberg uit Oene, zijn door de familie Berkhoff geschonken aan het Cultuur Historisch Museum Oene, waar wij hen zeer dankbaar voor zijn.
Het was de bedoeling om deze foto’s op 11 april 2020 door wethouder Aalbers te laten onthullen, maar door coronamaatregelen ging dit niet door.
Wij hadden de foto’s ook graag vanaf zaterdag 10 april 2021 in het museum willen laten zien, maar ook dat moest afgelast worden.
Het bestuur van het Cultureel Historisch Museum Oene is de mening toegedaan dat de foto’s niet langer geheim gehouden moesten worden. Daarvoor zijn ze te uniek!