Gerie van Tongeren

Gerie van Tongeren heeft, op uitnodiging van het bestuur van het Cultuur Historisch Museum Oene, in haar scootmobiel getest of het museum ook voor deze groep bezoekers goed toegankelijk is. Er zijn op haar aanwijzingen enkele aanpassingen verricht qua inrichting van de ruimte en van de vitrines.

Het museum is nu ook voor bezoekers in een scootmobiel zeer goed toegankelijk en de exposities zijn duidelijk te zien.

Gerie gaf het bestuur een compliment voor het nemen van dit initiatief.

Het bestuur bedankt Gerie voor haar medewerking.

Open dag museum 01
Open Dag georganiseerd door het Cultuur Historisch Museum Oene, Atelier De Witte Pimpernel en Korenmolen Werklust, met o.a.:
  • demonstratie klompenmaken,
  • boekbinden,
  • pottenbakken,
  • oude fietsen en bromfietsen,
  • kaarten maken,
  • midwinterhoorn maken,
  • houtsnijwerk en
  • rommelmarkt.

Een bezoek aan De Witte Pimpernel met allerlei stofjes en aanverwante artikelen is de moeite waard.
U kunt ook de molen bezichtigen en o.a. diverse bakmixen kopen.

Locatie: Houtweg 40, Oene.

Geopend van 10 – 16 uur.

Entree gratis, alsmede parkeren op eigen terrein.

Verslag Karavaansessie Oene.jpg

Klik op de afbeelding om het verslag te downloaden (14Mb).

Het museum ontving een mail...

Beste Dikkie,

Vorig jaar hebben wij met elkaar samengewerkt in het kader van de IJsselkaravaan, waarbij we een online expositie voor en door inwoners van Oene maakten.

In het document dat ik je nu stuur, staan alle inzendingen bij elkaar plus onze eigen observaties als verkenners van buitenaf. We stellen dit graag beschikbaar aan het museum en aan iedereen in en om Oene die zich betrokken voelt bij het landschap.

Vanzelfsprekend vinden wij het leuk om jullie eventuele reacties te horen!

Hartelijke dank voor de samenwerking en veel succes met de komende exposities in het museum!

Hartelijke groet,

Heidi Linck,
verkenner voor de IJsselkaravaan.

Plooimuts voor de reparatie

Voor de reparatie

Plooimuts na de reparatie Plooimuts na de reparatie

Na de reparatie

Een mutsenherstelster heeft deze plooimuts prachtig hersteld. De plooimuts werd in delen geschonken aan het museum en de mutsenherstelster heeft er weer één mooi geheel van gemaakt.

Deze knipmuts heet plooimuts omdat aan de achterkant vele plooien zijn verwerkt. De muts komt uit de familie Scholten uit Oene, die vroeger een kruidenierswinkel hadden op de hoek Dorpsstraat en Het Duivenslag, waar nu kapsalon Twins is.

U ziet een foto hoe de muts geschonken is en twee foto's hoe het geworden is na herstel.

Knipmuts voor de reparatie

Voor de reparatie

Knipmuts na de reparatie

Na de reparatie

Een mutsenherstelster heeft deze knipmuts fraai hersteld.
Deze muts, ook wel cornetmuts genoemd, komt uit de familie van Mevr. Dalhuisen-van der Snel uit Oene.
De muts heet knipmuts omdat men door middel van knijpertjes de voorstrook in fijne plooitjes kneep.

U ziet een foto voor de reparatie en een foto erna.

feest bij de kerk

Onderduikersspel

Opening museum m.i.v. 12 juni a.s.

Nu de maatregelen rondom het coronavirus versoepeld zijn, mogen de musea ook weer open.

Het Cultuur Historisch Museum Oene is met ingang van zaterdag 12 juni weer te bezoeken, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Voor een bezoek kunt u vooraf een tijdslot reserveren via 06-12590724 (Dikkie Huiskamp).

Omdat het museum vorig jaar slechts beperkt geopend is geweest, zullen wij de exposities van 2020 herhalen, nl.:

• Oene in oorlogstijd met aandacht voor de vliegtuigcrash van juni 1944, het bombardement van maart 1945, de voedselvoorziening in de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding (75 + 1 jaar vrijheid).
  • Oene klompenmakersdorp.
  • Zuivelfabriek ‘De Hoop’.

In de achterliggende periode hebben wij niet stilgezeten. Er is o.a. een audiotour ontwikkeld, zodat u vanuit uw stoel thuis toch het museum kunt bezoeken. Zie bovenstaand menu: audiotours
De audiotour is in het museum ook te volgen via uw mobiele telefoon (met internet) en op het touchscreen in het museum.

We hopen u (weer) te mogen ontmoeten in het museum, Houtweg 40 te Oene.

De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag 13 – 17 uur, zaterdag 10 – 16 uur.

Met vriendelijke groet,

het bestuur van het Cultuur Historisch Museum Oene.

Opening audiotour

Ria Koert opent de audiotour

Opnemen geluidsbestanden

Dikkie Huiskamp en Wim Junte bij Dirk Anton Dalhuisen voor het opnemen van de geluidsbestanden

PERSBERICHT

Als u niet naar het museum kunt, komt het museum wel naar u!

Ook de deuren van het Cultureel Historisch Museum Oene zijn nog steeds gesloten door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Achter de schermen zijn we echter wel heel actief bezig geweest om u toch te kunnen laten zien welke exposities in het museum eigenlijk momenteel tentoongesteld zouden worden. In samenwerking met diverse personen is daarom een audiotour gemaakt. Dit is een tour die u digitaal meeneemt op uw computer, laptop, tablet of mobiele telefoon naar verschillende items uit de exposities.

U gaat naar de website van het museum: www.museumoene.nl/audiotours dan kunt u een keuze maken uit 6 audiotours, waarna u doorgeleid wordt naar de website van izi.TRAVEL. Druk op de knop ‘Speel audiotour af’ en u kunt luisteren, meelezen en foto’s kijken.
Op woensdag 19 mei 2021 is door bestuurslid en gastvrouw Ria Koert de audiotour geopend. Als het museum weer opengaat, dan wil zij u ter plaatse graag verder informeren om met uw mobiele telefoon ook in het museum de audiotour te kunnen bekijken en beluisteren.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het museum een toezegging gedaan voor een bijdrage uit het Oene Fonds en het Themafonds Erfgoedvrijwilligers voor het ontwikkelen van de audiotour.

Medewerking aan de totstandkoming van deze audiotour is verleend door Dikkie Huiskamp, Ria Koert, Gerhard Wijnbergen, Wim Junte, Dirk Anton Dalhuisen, Reina Wijnbergen en verschillende Oenenaren die materiaal ter beschikking hebben gesteld.