6 april 2019

Lezing over 'Oene, een schiereiland in de Veluwse polder', door historicus Evert de Jonge.

Historicus Evert de Jonge geeft na de opening van de expositie een lezing over het waterbeheer in en om Oene. Als er eeuwen geleden geen weteringen waren gegraven en geen dijken waren aangelegd dan zouden vele inwoners van Oene en omgeving natte voeten hebben.

Inloop is van 9.30 uur en de lezing begint om 10.00 uur.
De toegang is vrij en er is volop gratis parkeergelegenheid.

Monumentale sluis met valschut aan de Vloeddijk en is in 1989 in oorspronkelijke staat gerestaureerd

De expositie 'Natte voeten, droge voeten', waterbeheer in en om Oene wordt geopend op 6 april, gevolgd door een lezing over 'Oene, een schiereiland in de Veluwse polder' door historicus Evert de Jonge.
Als er eeuwen geleden geen weteringen waren gegraven en geen dijken waren aangelegd dan zouden vele inwoners van Oene en omgeving natte voeten hebben.
Oene ligt midden in deze polder, maar ligt eigenlijk hoger dan het overige gebied in de IJsselvallei, vandaar dat Evert de Jonge, mede-auteur van het boek ‘Veluws water, tien eeuwen waterbeheer op de Veluwe’, spreekt van een schiereiland in de Veluwse polder. Hij zal zijn lezing toelichten hoe het zit met de waterafvoer in de IJsselvallei, het graven van weteringen en de onderlinge strijd tussen de in de polder en de daarbuiten gelegen gebieden over de waterafvoer.
De lezing wordt verzorgd met beeldmateriaal.

U bent allen van harte uitgenodigd om deze lezing bij te komen wonen.
Inloop is van 9.30 uur en de lezing begint om 10.00 uur.
U wordt ontvangen met koffie / thee met iets lekkers erbij.
De toegang is vrij en er is volop gratis parkeergelegenheid.

Evert Slotboom en Anneke Buitenkamp-Brascamp

Op 26 april 2018 ontvingen Anneke Buitenkamp-Brascamp en Evert Slotboom een koninklijke onderscheiding - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - uit handen van de burgemeester van de gemeente Epe, wegens hun inzet voor onder andere het museum.
Regelmatig staan beiden paraat voor het museum. We denken hierbij aan o.a. het inrichten van exposities, het bemannen van de stand van het museum op het Koefeest en de Opendag van Aardbeientuin Bronsink. We doen nooit tevergeefs een beroep op hen.
Ook wat het Cultuur Historisch Museum Oene betreft hebben Anneke en Evert dit 'lintje' zeker verdiend! Van harte gefeliciteerd!