leesplankje

Hoe lang er al in Oene onderwijs gegeven wordt, is niet helemaal duidelijk, maar zeker vanaf 1776. Wellicht al vanaf 1741. De expositie zal een globaal beeld geven van het ontstaan van het onderwijs in Oene tot heden.
Een groot verschil met de school van nu is dat er destijds vijftig of zestig leerlingen in de klas zaten die allemaal hetzelfde moesten uitvoeren, of ze nu goed konden leren of niet. Er werd niet naar het niveau van het kind gekeken. Een dyslexieprotocol was er nog niet en plusklassen voor slimme kinderen ook niet. Om nog maar te zwijgen van het digitale schoolbord waarmee je het internet in de klas kunt halen, en het aanspreken van de juf of de meester met de voornaam.

Na de opening van de expositie zal dhr. Gerard Leijsen een lezing geven over de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen in Nederland. Oud-leraar en -schooldirecteur Gerard Leijsen neemt je mee op reis naar vroeger. “Even in gedachten weer in de schoolbanken zitten", aldus Leijsen, die veertig jaar voor de klas stond, eerst in Bunschoten-Spakenburg en later in Maasland. Hij behandelt vele aspecten van het onderwijs: van de nationale onderwijswet van 1801, de schoolstrijd, tot het schrijven met een griffel en een lei.

De opening van de expostie en de lezing zijn op zaterdag 15 mei 2021 om 10.00 uur, met inloop vanaf 9.30 uur. VERVALT i.v.m. coronamaatregelen!

De toegang tot exposities en lezing is gratis, wel staat er een giftenbus om het museum te ondersteunen.