PERSBERICHT / OMROEP GELDERLAND

Derde dorpsfilm op rij: het rijke verleden van Oene

OENE – In de derde aflevering van Ons Dorp (16 april, 17.20 uur bij Omroep Gelderland) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Oene, gevestigd in het noordoosten van Gelderland. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Oene in het jaar 1965.

De dorpsfilm brengt in beeld hoe J.W. van Hell olie en gas aan huis brengt. Aardgas kent Oene nog niet en de plaatselijke smid pakt zijn gereedschap en beslaat het paard van een klant. De spaarbank bergt het geld van de jonge inwoners veilig op in een enorme kluis, want wie wat bewaart, die heeft wat.

De kinderen van de ‘School met de Bijbel’ komen rustig naar buiten gelopen, maar al gauw wordt het een dolle boel op het plein en worden de jongens gejonast. Een groepje dames maakt een kantine of buurthuis schoon en de cameraman lijkt wel dronken als hij bij het café van de familie Post aankomt. Door de dorpsstraat komen twee lachende jongens op een heel hoge fiets met autostuur aan rijden en beschadigde of oude auto's worden in Oene gewoon met schuurpapier en een kwast weer fijn in de lak gezet.

De brandweer oefent speciaal voor deze opnames, maar de eerste hulp wordt toch in de handen van drie dames in regenjas gelegd. Op het voetbalveld van VV Oene zien we een kleine Abe Lenstra in een Ajax-achtig shirt en in de afsluitende optocht komt de OTV, de Oener Toneelvereniging, voorbij die al sinds 1953 voor vermaak in het dorp zorgt.

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland, de streekarchieven en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dan kan via Uitzending Gemist.

22 juni 2019 Fietsfestijn Epe voor Epe

Het museum is uitgekozen tot een van de vijf goede doelen waarvoor gefietst kan worden. We zijn hier zeer verheugd over.

Op 22 juni 2019 zal de start en finish plaatsvinden bij museum Hagedoorn Plaatse in Zuuk. De start is om 14.00 uur. De kaartjes voor deze fietstocht kosten € 10,-. Dit bedrag gaat volledig naar het goede doel waarvoor u kiest. Wij hopen natuurlijk dat u ook meefietst en dan voor ons museum kiest.

U kunt alvast een kaartje reserveren bij Dikkie Huiskamp per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mobiel 06-1259 0724

Evert Slotboom en Anneke Buitenkamp-Brascamp

Op 26 april 2018 ontvingen Anneke Buitenkamp-Brascamp en Evert Slotboom een koninklijke onderscheiding - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - uit handen van de burgemeester van de gemeente Epe, wegens hun inzet voor onder andere het museum.
Regelmatig staan beiden paraat voor het museum. We denken hierbij aan o.a. het inrichten van exposities, het bemannen van de stand van het museum op het Koefeest en de Opendag van Aardbeientuin Bronsink. We doen nooit tevergeefs een beroep op hen.
Ook wat het Cultuur Historisch Museum Oene betreft hebben Anneke en Evert dit 'lintje' zeker verdiend! Van harte gefeliciteerd!

Ds. J.T. Doornenbal

Op maandag 7 mei 2018 zal Lulof Dalhuisen uit Oene een lezing houden over ds. J.T. Doornenbal. Deze predikant heeft van 1946 tot 1973 in Oene op de kansel gestaan.
De  heer Dalhuisen heeft verschillende boeken over deze dominee geschreven en zal tijdens deze lezing het gaan en staan van Doornenbal toelichten.
Ook was Doornenbal zeer bekend om zijn stukjes in de Kerkbode.
De lezing wordt gehouden in het Cultuur Historisch Museum Oene, Houtweg 40 te Oene. Tegenover de Molen.
Het begint om 19.45 uur en inloop vanaf 19.30 uur.
U wordt ontvangen met koffie of thee met iets lekkers erbij en de toegang is gratis.

Dikkie Huiskamp-van Hell

Op 7 april 2018 is de tentoonstelling “Kerk en Klooster te Oene” geopend in het Cultuur Historisch Museum Oene.
Naast deze tentoonstelling zijn er heel veel andere onderwerpen en voorwerpen te zien over Oene.
Bent u op zoek naar een uitje voor uw vereniging, club, familie, buurt, vrienden, collega’s, denkt dan eens aan het museum in Oene.
Wij kunnen voor u een interessante lezing verzorgen over het museum en over de voorwerpen die zich in het museum bevinden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dikkie Huiskamp.

 

Op zaterdag 29 april a.s. zal er een lezing in het museum worden verzorgd door dhr. Cor van Baarle uit Elburg over de vroeg-middeleeuwse bewoners van de Veluwe en over de bewoning in Oene.
De lezing begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Iedereen is hartelijk welkom.
Op zaterdag 18 juni 2016 wordt er een fietstocht gehouden, waarvan de opbrengst voor 5 goede doelen uit de gemeente Epe is bestemd. Eén van die goede doelen is het Cultuur Historisch Museum Oene. Wij zijn daar als bestuur zeer verheugd over. 

Wij fietsen voor een beamer, scherm en een laptap om oude foto’s en films te kunnen laten zien. Ook gaan we deze gebruiken om lezingen/ presentaties te kunnen geven aan groepen, scholen en bezoekers van het museum. 
De kaartjes voor deze fietsmiddag kosten € 10.-- en dit bedrag komt volledig in de kas van het Cultuur Historisch Museum Oene. Op de achterkant van het kaartje dien je aan te geven voor welk goed doel je gaat fietsen.

Voor die € 10,-- ontvang je bij aankomst een kop koffie/thee met iets lekkers er bij, versnaperingen voor onderweg en tot slot een feestelijke maaltijd bij Hagedoorns Plaatse. 
Start en finish is bij Hagedoorns Plaatse, Ledderweg 11, Epe (in Zuuk). 
Vanaf 13.00 is er inloop en om 14.00 gaat de fietstocht van ongeveer 25 km beginnen.

Mocht u mee willen fietsen dan kunt u een kaartje kopen bij:

  • Cultuur Historisch Museum Oene en Atelier De Witte Pimpernel, Houtweg 40 te Oene, 0578-641070
  • Gerhard Wijnbergen, Houtweg 5 te Oene,  0578-641272
  • Dikkie Huiskamp, Kanaalstraat 16 te Oene, 0578-641851

Namens het bestuur van Cultuur Historisch Museum Oene,

Dikkie Huiskamp

Via nieuwsbrieven willen wij de donateurs periodiek op de hoogte houden van het reilen en zeilen van het museum. De eerste Nieuwsbrief (download) is april 2016 naar de donateurs verzonden.

Op de website onder het tabblad ANBI zijn het verslag van uitgeoefende activiteiten en de financiële verantwoording over 2015 geplaatst.

Sinds kort zijn er ansichtkaarten verkrijgbaar in het museum. Door het kopen van een of meer ansichtkaarten steunt u het museum.

De kaarten kosten € 1,-- / stuk.

Op 2 april 2016 was er een taxatiedag in het Cultuur Historisch Museum Oene. Verschillende mensen  kwamen naar het museum om iets te laten taxeren door taxateur de heer Bonhof uit Wapenveld. Hij vertelde zeer levendig over de aangeboden artikelen. Van een zilveren theepot tot een schilderij, het was zeer divers. De mensen kregen tips waar ze beschadigingen kon laten repareren of waar ze hun attributen konden laten veilen.

Wij kunnen terug zien op een goede taxatiedag met zeer mooie voorwerpen.

Klik hier voor meer foto's.