feest bij de kerk

 

Bloemetje van de gemeente Epe

Zaterdag 21 juni ging ons museum ‘met stille trom’ weer open. Deze gebeurtenis werd opgefleurd door de bezorging van een prachtig boeket bloemen met als afzender de Gemeente Epe, wat een plekje op de tafel met het gastenboek heeft gekregen.

Wij waarderen dit gebaar zeer en hopen, dat wij toch nog een goed museumseizoen mogen hebben.

feest bij de kerk

Expositie
Oene, klompenmakersdorp

Opening museum m.i.v. 12 juni a.s.

Nu de maatregelen rondom het coronavirus versoepeld zijn, mogen de musea ook weer open.
Het Cultuur Historisch Museum Oene is met ingang van zaterdag 12 juni weer te bezoeken, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.
Voor een bezoek kunt u vooraf een tijdslot reserveren via 06-12590724 (Dikkie Huiskamp).

Lees meer...

feest bij de kerk

Foto’s van de bevrijding van Oene

Een zeer unieke vondst van foto’s van de bevrijding van Oene.
In maart 2020 kwamen er foto’s boven water van de bevrijding van Oene. Dit is wel een zeer unieke vondst! Tijdens het opruimen van het huis van de familie Piet Berkhoff in Oene kwamen oude fotoalbums voor de dag. In één van die albums zaten foto’s van de bevrijding van Oene op 17 april 1945. Tot die tijd was er geen beeldmateriaal bekend van die gebeurtenis.

Lees meer...


Melkventerswagen

 

Het Cultuur Historisch Museum Oene heeft de beschikking gekregen over de bovenstaande foto. Deze zou genomen zijn in de Marijkeweg te Vaassen.
Van wie was deze venterswagen? En wie zijn de vrouw en de jongen?

Het kenteken van de bus is PB-46-34 en het merk was een Leyland Tiger Cub Lopsuc 1/1-Verheul met 41 zit- en 16 staanplaatsen. Per 02-04-1955 was deze in bedrijf genomen in Groningen (Gemeente Tram Groningen, lijn 44). De bedrijfsnaam is per 01-01-1956 gewijzigd in Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen.
De bus is afgevoerd op 29-12-1967 naar een particulier te Oude Bildtdijk en in gebruik genomen als tuinhuis. Daarna is de bus omgebouwd tot rijdende winkelwagen.

U kunt reageren naar Dikkie Huiskamp, voorzitter.

 

Regio-archeologe Nathalie Vossen bracht dinsdag 2 februari 2016 een bezoek aan het Oener Museum. Dikkie Huiskamp-van Hell begeleidde haar langs de vitrines en gaf toelichting. Ze was ervan onder de indruk dat er zoveel voorwerpen uit een klein dorp bijeen verzameld waren.
Ze bekeek een aantal voorwerpen en gaf haar visie daarop.

Onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt door Jan Kiesbrink.

 

 

Dikkie Huiskamp-van Hell geeft uitleg over een voorwerp.

 
De regio-archeologe bekijkt een aantal voorwerpen.
 

Baksteen uit de kerkmuur: handvorm baksteen van de kerk gevonden in de tuin van het voormalige Armenhuis. De steen is wellicht in 1951 toen de kerk is vergroot en een gedeelte van de noordmuur werd uitgebroken, terechtgekomen in de moestuin tegenover de kerk.