feest bij de kerk

 

Bloemetje van de gemeente Epe

Zaterdag 21 juni ging ons museum ‘met stille trom’ weer open. Deze gebeurtenis werd opgefleurd door de bezorging van een prachtig boeket bloemen met als afzender de Gemeente Epe, wat een plekje op de tafel met het gastenboek heeft gekregen.

Wij waarderen dit gebaar zeer en hopen, dat wij toch nog een goed museumseizoen mogen hebben.

feest bij de kerk

Expositie
Oene, klompenmakersdorp

Opening museum m.i.v. 12 juni a.s.

Nu de maatregelen rondom het coronavirus versoepeld zijn, mogen de musea ook weer open.
Het Cultuur Historisch Museum Oene is met ingang van zaterdag 12 juni weer te bezoeken, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.
Voor een bezoek kunt u vooraf een tijdslot reserveren via 06-12590724 (Dikkie Huiskamp).

Lees meer...

feest bij de kerk

Foto’s van de bevrijding van Oene

Een zeer unieke vondst van foto’s van de bevrijding van Oene.
In maart 2020 kwamen er foto’s boven water van de bevrijding van Oene. Dit is wel een zeer unieke vondst! Tijdens het opruimen van het huis van de familie Piet Berkhoff in Oene kwamen oude fotoalbums voor de dag. In één van die albums zaten foto’s van de bevrijding van Oene op 17 april 1945. Tot die tijd was er geen beeldmateriaal bekend van die gebeurtenis.

Lees meer...


Het thema dit jaar is 'In Europa' en daarom hebben we alles wat in het museum aanwezig is en een relatie met het thema heeft, geaccentueerd.

 

Lezing over de zuivelindustrie (Oene e.o.) door de heer J.M.G. Lankveld,  o.a. oud-directeur van Campina en emeritus-hoogleraar te Wageningen, over de ontwikkelingen in de zuivelindustrie: landelijk, provinciaal en toegespitst op Oene en omgeving.

Locatie: in het museum (Houtweg 40, Oene).
Aanvang: 10.00 uur.
Inloop met koffie vanaf 9.30 uur.

Het bierflesje in de muur van de gymzaal is teruggevonden. Het werd bijna 56 jaar geleden op ingemetseld door Mans Elskamp.

De oude gymzaal in Oene werd gesloopt en Elskamp was al benieuwd of het flesje Hengelo’s Bier weer te voorschijn zou komen. Woensdag 2 juli 2014 was het zover. Er bleek ook nog een extra verrassing te zijn: in het flesje zat een handgeschreven briefje gedateerd 30 oktober 1960.

Het is een ode aan de vrijwilligers die zich destijds bezighielden met de opbouw van de gymzaal. Het briefje bevat de volgende tekst: ‘Dit briefje werd in deze fles gestopt omdat ik, B.J.D. Dekker, een van de meeste werkzaamheden heb verricht aan de opbouw van de oude school tot gymnastieklokaal. Wij hopen dat dit lokaal een voorbeeld mag zijn tot de samenleving in de plaats Oene. Groetende B.J.D. Dekker, Eperweg 43, Oene’.

Hierna besluit Bennie Dekker met het noemen van de namen van zichzelf, Fré Braakman, Gait Bijsterbosch, Jan Dekker en Joh. G. Aalberts als belangrijkste grondleggers van de bouw van de gymzaal.

Mans Elskamp heeft het flesje en de brief geschonken aan het Cultuur Historisch Museum Oene en deze voorwerpen in een door hem zelfgemaakt kastje aangeboden op de 1e dag van Op pad in Oene 2016.