Rabo ClubSupport: stem op het Cultuur Historisch Museum Oene!

Leden van de Rabobank Noord Veluwe kunnen tussen 5 en 25 oktober a.s. hun stem uitbrengen op een goed doel: https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/default.html

Wij zouden het zeer op prijs stellen, dat u – als u lid van deze bank bent – uw stem(-men) uitbrengt op ons museum. De opbrengst hiervan is bestemd voor herstel van museumstukken: het opknappen van diverse houten voorwerpen, zoals kruiwagen, wiel, onkruidschoffelaaar e.d.
Wij danken u alvast voor uw medewerking!

U bent weer welkom in het Cultuur Historisch Museum Oene

Het museum zal voorlopig vanaf 4 juli a.s. alleen op de zaterdagen geopend zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Natuurlijk houden we ons allemaal aan de RIVM-maatregelen. Heeft u gezondheidsklachten stel het bezoek dan even uit.

Aanmelden vooraf is niet (meer) noodzakelijk.

Lees meer...

Welke plek in Oene spreekt u het meest aan? Het resultaat....

Het bestuur van het Cultuur Historisch Museum Oene is benaderd door de IJsselkaravaan om samen Oene nog beter op de kaart te gaan zetten. Wij vroegen u welke plek in Oene u het meest aanspreekt en waarom. Of wat is er veranderd in de loop van de jaren in Oene?

Er zijn een flink aantal foto's ingestuurd.

Klik hier voor het resultaat!


Het thema dit jaar is 'In Europa' en daarom hebben we alles wat in het museum aanwezig is en een relatie met het thema heeft, geaccentueerd.

 

Lezing over de zuivelindustrie (Oene e.o.) door de heer J.M.G. Lankveld,  o.a. oud-directeur van Campina en emeritus-hoogleraar te Wageningen, over de ontwikkelingen in de zuivelindustrie: landelijk, provinciaal en toegespitst op Oene en omgeving.

Locatie: in het museum (Houtweg 40, Oene).
Aanvang: 10.00 uur.
Inloop met koffie vanaf 9.30 uur.

A.s. zaterdag 11 augustus is er bij de molen aan de Houtweg te Oene een rommelmarkt van 10.00 tot 12.00 uur. Opbrengst is voor het Cultuur Historisch Museum Oene. De molen en het museum zijn open. Gratis parkeren.

MKZ-monument Oene

Op zaterdag 9 september 2017 is het de landelijke Monumentendag. Het thema van deze dag is: Boeren, burgers en buitenlui. Het museum wil hier invulling aan geven door een lezing over de MKZ-crisis van 2001.

We hebben de volgende personen bereid gevonden om hun ervaringen in die periode met ons te delen:

  • Oud-burgemeester Leo Eland
  • Dierenarts Arie Plaisier
  • Boerin Frederiek van ’t Einde
  • Mariëlle van Hell, zij was tijdens de MKZ-crisis 8 jaar en leerling van de basisschool.

De lezing vindt die dag plaats van 10 - 12 uur in het museum, Houtweg 40, Oene en is voor iedereen toegankelijk.
Inloop met koffie en thee vanaf 9.45 uur.

Ook is vanaf 9 september t/m 27 oktober 2017 een expositie ingericht over de MKZ-cirsis.

 

tekst

De foto's van de 'Op pad in Oene'-dagen 2017 staan nu online.

Het bierflesje in de muur van de gymzaal is teruggevonden. Het werd bijna 56 jaar geleden op ingemetseld door Mans Elskamp.

De oude gymzaal in Oene werd gesloopt en Elskamp was al benieuwd of het flesje Hengelo’s Bier weer te voorschijn zou komen. Woensdag 2 juli 2014 was het zover. Er bleek ook nog een extra verrassing te zijn: in het flesje zat een handgeschreven briefje gedateerd 30 oktober 1960.

Het is een ode aan de vrijwilligers die zich destijds bezighielden met de opbouw van de gymzaal. Het briefje bevat de volgende tekst: ‘Dit briefje werd in deze fles gestopt omdat ik, B.J.D. Dekker, een van de meeste werkzaamheden heb verricht aan de opbouw van de oude school tot gymnastieklokaal. Wij hopen dat dit lokaal een voorbeeld mag zijn tot de samenleving in de plaats Oene. Groetende B.J.D. Dekker, Eperweg 43, Oene’.

Hierna besluit Bennie Dekker met het noemen van de namen van zichzelf, Fré Braakman, Gait Bijsterbosch, Jan Dekker en Joh. G. Aalberts als belangrijkste grondleggers van de bouw van de gymzaal.

Mans Elskamp heeft het flesje en de brief geschonken aan het Cultuur Historisch Museum Oene en deze voorwerpen in een door hem zelfgemaakt kastje aangeboden op de 1e dag van Op pad in Oene 2016.